O piscu

Savo Milivojević – Polačanac, rođen je 1930. godine u selu Polača kao sin naprednog i prosvećenog seljaka Ilije „Perić“ - Milivojevića.

Posle II svetskog rata, nakon završene osnovne škole, završava gimnaziju u Zadru i zatim odlazi u Novi Sad, gde postaje železničar i završava ekonomiju.

Slike rodnog kraja i događaja iz detinjstva duboko su se urezale u njegovu svest, pratile ga kroz život i nagonile na stalno širenje znanja i Polači, običajima, načinu življenja i istoriji. Tako je Savo Milivojević postao riznica znanja o svom kraju i verovatno jedan od retkih ljudi koji ta znanja imaju.

Obzirom da o Polači nema gotovo ništa zapisano, Savo Milivojević je odlučio da sva svoja znanja o Polači i zapiše, iako se nikada nije bavio spisateljstvom. Podstaknut svim onim što se događalo od 1991. do 1995. godine i činjenicom da je stanovništvo tog kraja proterano, a život praktično zatrt i svestan da će sva ova znanja i činjenice biti zaboravljene, odlučio je da ostavi trag o postojanju i obliku života u tim krajevima, nadajući se da će protekle događaje otrgnuti od zaborava.

Nazad na početnu stranu